torsdag 29. mars 2012

"Gammelhuset på Halsebø"


Legger bare ut et bilde i dag.......av nøkkelringen på nøkkelen til Halsebøstua.

Vi har holdt på i dag med (litt) skraping av bjelker og (ikke minst) fått opp gipsplater på en og en halv vegg i storstua. Plutselig ble rommet lyst og fint og så nesten litt halvferdig ut allerede. Vi har valgt å bruke gipsplater siden veggene er så skjeve og ujevne. Gipsplatene føyer seg bedre etter ujevnhetene enn sponplater og vi fikk raskt erfare i dag at vi nok har valgt rett..

Jeg kommer til å legge ut bilder fra storstua etterhvert. Vi får satse på litt jobbing i helga kanskje. Og neste uke er det jo påske og mange fridager! :)

onsdag 28. mars 2012

Ovnene i Halsebøstua

Da vi overtok Halsebøstua sto det intet mindre enn 6 ovner i huset - én i hver stue, én på kjøkkenet, én oppe på loftsgangen og på to av soverommene. Dessverre var ovnen på kjøkkenet så rustet at den gikk i oppløsning og ikke lot seg redde. Det ville dessuten ikke bli plass til den siden vi blir nødt til å bruke deler av det gamle kjøkkenet til å lage bad.
Ovnen i storstua har vi valgt å bytte ut i en ny ovn, dette for å få bedre effekt av fyringen. Vi kunne uansett ikke bruke den siden det var en 50-tallsovn med oljebrenner.Vi syntes heller ikke ovnen som sto der var så fin at vi ønsket å bruke den. Men det er sikkert en smakssak.
Resten av ovnene får nok stå og må pusses opp, men det er kun ovnen i storstua som kommer til å være i bruk. Men ovnene er jo prydmøbler i seg selv så det er gode grunner til å la dem stå selv om de ikke brukes. 

Finstua

Ovnen i finstua er et fantastisk flott møbel og bidrar til å pynte opp stua. Vi har ikke klart å finne ut hvilket merke den er, men den er rikelig utsmykket med fine og kanskje noen spesielle dekorasjoner, f.eks gutten (?) som smir.
Muren bakom ovnen er dekorert for hånd og vi håper vi klarer å ta vare på dekorasjonen uten at den blir ødelagt. 




 Soverom 1

Ovn fra Ulefos som står på det ene soverommet. Ene foten er falt av, men lar seg nok fikse. Ovnen pynter opp soverommet og er en av de fineste ovnene i huset (etter min mening iallfall)


 Loftsgangen

Denne ovnen står på loftsgangen og er fra Trolla Brug.  Hvor gammel den er vet vi ikke, men fin er den iallfall.
Og ja, det er hull i gulvet.. Hullet er der røret fra ovnen i storstua kom opp en gang i tiden. 


Soverom 2

Denne Viking-ovnen står på ett av soverommene og er en koksovn. Slik den er nå er den ikke så fin å se på, men den lar seg nok fikse den også. Ovnen står på teglstein for å gi plass til røret som kommer opp fra ovnen i finstua som er rett under.
Fine håndtak på Vikingovnen.




søndag 25. mars 2012

Skraping og snekring i storstua

I helga har vi fått jobbet litt i storstua, jeg har skrapt takbjelker og panel og Rune har rettet opp vegger og gjort klart til å montere plater og nytt panel på de veggene der deler av tømmeret er ødelagt.

Skrapearbeidet i taket er et langt lerret å bleike og for å ikke pådra meg betennelse (eller skrapesyke kanskje..) så har jeg funnet ut at skrapingen må gjøres i mange små etapper. Det merkes fort når alt arbeidet foregår over skulderhøyde.. Så da er det jo greit å ha litt annet skrapearbeid å avveksle med. Vi har klart å bevare noe av det gamle panelet i storstua og det trenger en god dose skraping og pussing før det kan males. Da er det godt å ha Speedheater'n som lett tar knekken på 2-3 lag med maling. Antakelig må vi også gå over takbjelkene med Speedheater'n til slutt før de kan pusses og males.

Ja, for ikke å glemme..før helga fikk vi masse material, bl.a alt av panel som skal opp i storstua, kjøkkenet og i tilbygget (inngangspartiet). Så da er vi jo et langt steg nærmere oppbygging! :)


Jeg tror jeg brukte en hel evighet bare på denne lille biten med panel. På mange måter er jeg glad for at vi må ha nytt panel i halve stua...

Nå kjenner jeg at jeg virkelig gleder meg til jeg kan begynne å male på dette fine panelet. Hadde vi bare visst hvilke farger vi skal gå for..
Malingen flasser av både i taket og på bjelkene. Og når det skrapes av havner en god del i ansiktet mitt, ned i jakke (og enda noen lag under der..) og ikke minst inn i armene på jakke og genser. Takk gud for vernebriller iallfall...
Nesten to hele bjelker er ferdige, så egentlig går det jo greit unna.
Også i kjøkkenet skal vi bevare det gamle panelet, spesielt med tanke på at det finnes i to forskjellige bredder..  Det gjør det bare enda mer spesielt å ta vare på. 



mandag 19. mars 2012

En mandags ettermiddag....

I dag, mens vi satt og spiste middag og kikket ut kjøkkenvinduet, fikk vi øye på ei ørn som drev og fløyg rundt nede ved havet. Det hender rett så det er at vi har ørn på besøk, men det er sjelden den er her så lenge. Som regel flyger den bare forbi. Men i dag var den så lenge at jeg rett og slett avbrøt middagsspisingen og gikk ned til havet for å prøve å få tatt bilde. Dessverre ble jeg nok oppdaget og ørna fløy sin vei.

Rune har holdt på litt i kveld og revet 50-tallsplater og skadet panel av veggene i stua og kjøkkenet og holder på å forberede til oppbygging (hærlig!!). Ingenting bedre enn å være kommet til det punktet der noe skal bygges opp og ikke bare rives ned... Så til helga blir det forhåpentligvis litt oppbygging der nede og jeg har store planer om å fortsette det møysommelige skrapearbeidet mitt.

Ørna fløy selvfølgelig da jeg kom ned veien mot havet, men jeg fikk i det minste dette bildet
Ørnefot?...

På tur opp etter "ørnejakta" knipset jeg dette bildet av Halsebøstua og nærmeste nabo. Nabohuset er noe nyere, men har noen likhetstrekk. Og lenger opp ligger enda et hus i samme stil.
Rune har holdt på i huset i kveld og med litt lys på inne i huset ble det så mye koseligere å sitte i kjøkkenvinduet vårt i "nyhuset" og se ned på Halsebøstua.

mandag 12. mars 2012

Litt skrapearbeid og litt fotografering

I dag har jeg hatt fridag og hadde selvfølgelig stoooore planer i Halsebøstua. Det ble ikke gjort fullt så mye som planlagt, men jeg fikk iallfall startet på bjelkene i storstua. Planen er å skrape alle disse, pusse dem og så male dem og taket hvitt.
I og med at det var første økt med skraping (over skulderhøyde) så tenkte jeg kanskje det var lurt å ta det litt rolig. Tror kanskje jeg kommer til å oppdage avglemte muskler i morgen...
Planen min var egentlig å bruke Speedheater'n, men det viste seg etterhvert at det var mye lettere å bare skrape for det meste av malingen ramlet av i flak. Med Speedheater'n virket det nesten som malingen bare festet seg enda mer. Dessuten ble det mye styr å veksle mellom å bruke Speedheater'n og å skrape der den hadde varmet malingen. Og stativet vi har kjøpt til den fungerte visst ikke helt som jeg hadde planlagt.

Jeg måtte selvfølgelig ha en liten pause underveis og hva bedre å bruke pausen til (annet enn å gomle sjokolademuffins..kjøpt inn for anledningen) enn å ta noen bilder av ting og tang inne i huset.
Så da ble det et aldri så lite fotosafari gjennom huset og jeg finner stadig nye motiver. Det er akkurat som om det bare dukker opp nye ting som jeg ikke har lagt merke til tidligere.


Vel, jeg har iallfall begynt med bjelkene..


To gamle kofferter

Den gamle kommoden inne på det vi liker å kalle kontoret (fordi det står et stort skrivebord der). Litt skjev og med forskjellige håndtak, men det er bare sjarmerende.

Det var ikke før etter at jeg hadde kjøpt noen lignende kroker på Tante Thea i Harstad at jeg oppdaget at det faktisk fantes en slik krok på veggen inne på "kontoret".

Denne henger inne på kjøkkenet og har visst vært brukt til såper

Hvalbeinet

Da vi overtok gården sto dette hvalbeinet i "nyhuset" ved siden av vedovnen. I starten trodde vi, eller iallfall jeg, at det bare var en trekubbe, men strukturen var liksom ikke som i et tre. Etterhvert skjønte vi jo at det måtte være en ryggvirvel, og da mest sannsynlig fra en hval (ikke så mye annet å velge i kanskje...). Som fysioterapeut burde jeg vel strengt tatt ha sett hva det var, men for å si det sånn.. jeg er ikke vant til riktig så store ryggvirvler som denne... I ett av de tidligere innleggene fikk jeg spørsmål om hvalbeinet fortsatt eksisterer og det gjør det. Og hvis noen har interessant info om det så legg gjerne igjen en kommentar eller send mail. Det hadde vært interessant å vite hvor det kommer fra og hvor gammelt det er.

Nå står hvalbeinet nede i Halsebøstua, ved siden av ovnen i finstua. Så får vi se hvor vi setter det etterhvert.


søndag 11. mars 2012

Gamle bilder av Halsebøstua

I går kom jeg plutselig på at vi fikk tilsendt et par bilder fra de forrige eierne da vi drev og planla oppussingen av Halsebøstua. Dette er vel de eneste bildene vi har av huset fra gammelt av og det er spennende å se hvordan huset egentlig så ut før det begynte å forfalle. Vi har valgt litt andre farger og fargesammensetning, men håper allikevel huset får tilbake særpreget sitt når det er ferdig.

Dette bildet er antakelig fra 40-tallet og en av karene på bildet er Ingvart Danielsen som kjøpte dette huset i 1917 sammen med kona Oleanna. Huset og gården var i familien frem til vi kjøpte i 2010. Halsebøstua har stått ubebodd siden ca.1970, men forhåpentligvis blir det liv i huset igjen til jul

Flyfoto fra 60-tallet som viser gården med Halsebøstua i midten og "nyhuset" vårt til venstre. Fjøsen eksisterer også fortsatt og ser omtrent helt lik ut i dag. Da dette bildet ble tatt gikk hovedinnfartsåra inn til Harstad nedenfor Halsebøstua. I dag går veien ovenfor husene, omtrent i nedre venstre hjørne av bildet. Og det kan vi vel være gla for siden trafikken har økt betraktelig siden 60-tallet...

Så hva er egentlig planen da?

Vi får stadig vekk spørsmål om hva vi skal gjøre med huset når det er ferdig pusset opp. De fleste tror kanskje vi selv skal flytte inn permanent i huset, men vi synes huset er litt for lite til en familie i 2012. Men med tanke på at det har bodd en familie på 7 barn og to voksne der så bør vi vel egentlig ikke tenke sånn...

Planen vår er å bo i Halsebøstua mens vi pusser opp huset vi bor i nå og som vi skal bo i i fremtiden. Når vi omsider er ferdig her oppe i "nyhuset" så håper vi på å få leid ut Halsebøstua til turister. Det er ikke aktuelt å selge huset, til det er vi blitt for glad i det. Vi ønsker heller ikke å leie det ut på helårsbasis siden det vil bety at huset vil miste sitt særpreg hvis leieboerne f.eks møblerer det i sin egen stil. Dessuten ville vi jo selv miste tilgangen til huset. For oss er det viktig å få vist fram den historien huset bærer på og det håper vi at vi klarer å gjøre ved å innrede huset med gjenstander og møbler som vi har funnet der. Og de er det jo ikke rent få av heller :)

Denne uka fikk jeg forresten et kjempetrivelig møte med en person som virkelig inspirerte meg til å ville viderebringe historien til huset. Det var veldig spesielt, men mest av alt helt fantastisk :)



tirsdag 6. mars 2012

Påskestemning!

I helgen fikk vi en nydelig forsmak på påskestemning med nydelig vintervær og sol. Det måtte selvfølgelig nytes til fulle. Signe Kristine og jeg har prøvd oss på litt skigåing, riktignok bare 40m på lørdag og 30m på søndag, men dog.. 3 åringen må vel ha en gradvis tilvenning..

Dessverre ble det ikke noe jobbing i Halsebøstua siden Rune var opptatt hele helga. Jeg gleder meg bare til vi er i gang med maleprosjektene våre i huset slik at det blir lettere for meg å holde på litt alene. Akkurat nå vet jeg ikke hvilken ende vi skal starte i.. Da e det bare å vente på byggelederen.



Ferske elgspor rundt Halsebøstua. Lurer på når elgen skal innse at det ikke er mer mat igjen på ripsbuskene våre..

Små musespor i snøen står i fin kontrast til de mange elgsporene rundt husene her på Halsebø
Noe snøsmelting er det da nå om dagen. Bare en måned til påske nå :)


Ingenting å utsette på utsikten vår her på Halsebø. En av de viktigste grunnene til at vi flyttet hit.

lørdag 3. mars 2012

Kongelig visitt

I dag fikk vi plutselig kongelig besøk i hagen. Det er ikke første gang i vinter, vi finner stadig vekk spor i hagen og ellers rundt huset etter elgen. Og her på Halsebø har vi jo en del av den sorten. De er jo omtrent hverdagskost nå for tiden.
I dag var det spor rundt huset og mellom bilene våre og etterhvert dukket altså denne elgen opp i hagen. Selv om vi er vant til å ha elg traskende rundt huset så er det alltid fascinerende å få se dette flotte dyret på nært hold. Og det var visst flere som syntes den var fascinerende for bilene stoppet nede på veien da den sto og trimmet ripsbuskene våre.


På tur til ripsbuskene våre igjen. Det kan da umulig være mer igjen for elgen å spise på buskene etter alle måltidene den har hatt nedi hagen vår i vinter.

Dette ekteparet stoppet opp og kikket. Det samme gjorde elgen... "Var det noe spesielt du ville, eller?"...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette