torsdag 31. mai 2012

Siste vår..eh..vinterdag?

Det var ikke helt sånn vi hadde sett for oss mai med snø de siste vårdagene og to helger på rad med sterk kuling eller storm (visstnok orkan i kastene..).  I pinsen fikk vi bekreftet alle myter om pinseria som av en eller annen merkelig grunn bare slår til i Nord-Norge. 


Men nå venter høyere temperaturer (tosifret!...) og håp om vår (kanskje sommer også?..)
Vi krysser fingrene for at resten av sommerhalvåret byr på lystigere værmeldinger enn det har gjort så langt.




mandag 28. mai 2012

Innearbeid i innevær

Pinsen i år bød på lite utevær og 1.pinsedag ble det på toppen av alt storm! Heldigvis hadde vi innearbeid å holde på med, selv om det dukket opp litt "redningsarbeid" ute innimellom. Vinden røsket godt i huset mens vi holdt på, men heldigvis ble det ingen skader selv om vi fikk oss noen ubehagelige overraskelser mens det sto på som verst. Myten om pinseria er herved bekreftet. Det er bare så pussig hvorfor det bare er vi her nord som har denne evinnelige pinseria. Og så til de grader som denne pinsen...

I løpet av helga har vi pusket med litt av hvert nede i huset. Jeg har malt siste strøket på kjøkkenet, med andre ord strøk nr.6 på den gamle veggen, da inkludert 3 lag med sperregrunn. 
I dag tilbrakte jeg 5 timer på kne på kjøkkengulvet. Resultatet er ett ferdigskrapet gulv klart til sliping.
Vinduslistene har fått seg et strøk maling, men er ikke blitt montert ennå. Når de kommer opp kommer også bilde fra kjøkkenet :)
Rune har fikset gulvene på loftgangen og ene soverommet og jobbet med brannmuren i storstua.  

Når gradstokken synker ned mot 4-5 grader og sola gjemmer seg bak skyene (og det i tillegg blir storm som om det var november), er det iallfall godt at denne dukker opp sånn helt plutselig :)


Signe Kristine har pekt seg ut dette rommet i huset. Dette soverommet tilhørte den eneste jenta i familien som bodde her før så kanskje var det ikke så rart Signe Kristine falt for det.
Bildet var forøvrig en del av resultatet da jeg utforsket Halsebøstua med vidvinkelobjektivet jeg har kjøpt. Med brennvidde på 10mm ble rommet kanskje litt urealistisk stort, men man får iallfall med ganske mye.

- Hilde -


onsdag 23. mai 2012

"Til hele familien"

I en skuff i en pult dukket dette stempelet opp med skriften 
"Til hele familien"
Jeg tok den store friheten å speilvende bildet for å vise teksten bedre..


Vi er ikke helt sikre på til hvilke anledninger disse stemplene ble brukt. Kanskje noen der ute vet noe om dette? 
Isåfall blir vi veldig glad hvis dere deler det med oss :)

tirsdag 22. mai 2012

Og kjøkkenfargen ble....

...lys blå! :)


Eller, nå husker jeg ikke helt fargekoden og hva fargen heter, men den er iallfall ganske lys blå og ligner veldig på blåfargen som lå under det gule laget med maling på det gamle panelet i kjøkkenet. Jeg får komme tilbake til fargekoden senere. I utgangspunktet så jeg for meg en litt dusere blåfarge, men nå som fargen er kommet opp på veggen så er den faktisk ikke er så verst likevel. Fargen på bildet varierer litt alt etter hvor man leser innlegget, men fargen er altså mest blå og ikkje så grønnaktig som på nettbrettet mitt...

Egentlig skulle jeg legge ut et bilde av hele rommet, men etter å ha malt hele kjøkkenet følte jeg liksom ikke det var helt klart til å vises frem uten ferdigmalte lister rundt vinduene. Dermed må det noen arbeidstimer til før før-og-etterbildene kommer. Dessuten så ligger det et vidvinkelobjektiv i en Bring-lastebil en eller annen plass i Norge med kurs mot Halsebø og postkassen vår :) Endelig blir det mulig å ta bilde av HELE rommet!




Litt flikking gjenstår før det gamle panelet er så godt som nytt. Til tross for mange arbeidstimer med skraping og pussing så angrer jeg ikke på at vi valgte å ta vare på panelet på den ene veggen istedenfor å legge nytt på hele kjøkkenet. Det gamle panelet har sin egen sjarm med sine ujevnheter og sprekker her og der.

Den gamle stolen skal etterhvert (en vakker dag..) skrapes og males på nytt.



 Etter å ha inspisert de ferdigmalte veggene i dag, oppdaget vi at de ikke var så ferdigmalte allikevel. Blir nok et strøk nr.3 (pluss to strøk med sperregrunn).


fredag 18. mai 2012

"Ei lampe som gløde i mørke"

Har du fyr 
Har du løkte langs din vei
Har du fyr 
Et signal om riktig lei.
Ei lampe som gløde i mørke og lose dæ ut og fræm
Som tar dæ bort og hjemmefra, men åsså tar dæ hjæm.
("Har du fyr", Ola Bremnes/Hekla Stålstrenga)


Gikk meg en tur i fjøsen en kveld for en liten stund siden. Kameraet var selvfølgelig med for her på gården dukker det alltids opp noe å fange i linsa. Og denne lykta var litt av fangsten den kvelden. 
Kanskje pusse den opp og ta den i bruk? Tror vi sier det sånn, ja :) Vi tror den kommer til å passe helt perfekt i yttergangen i Halsebøstua!

- Hilde -

Maleprosjektet er i gang!

Jeg planla for lenge siden av 17.maihelga skulle bli malehelg og vi er faktisk i rute for i dag startet jeg opp på kjøkkenet. Nå er hele kjøkkenet grunnet og ene veggen malt første strøk. Og fargen? Ja, den passer helt perfekt! Akkurat som vi hadde sett for oss :)


I morgen blir det full jobbedag i huset. Jeg skal fortsette med malingen av kjøkkenet og Rune skal pusse brannmuren som han har murt i dag. Jepp, spennende ting skjer i Halsebøstua for tiden! :)

- Hilde -

torsdag 17. mai 2012

Gratulerer med dagen!



De gamle flaggene vi fant i huset er tatt frem og er satt i en gammel mugge i stuevinduet i Halsebøstua. 
Så kan de spre litt 17.maistemning til de som går forbi på veien rett nedenfor huset :)


Denne mugga fant vi på kvisten i Halsebøstua og under den står det 1826. Slik det er skrevet regner vi sterkt med at det er årstallet mugga ble laget så det vil da si at den er sånn ca.186 år gammel.
 Vi fant også et vaskefat i samme mønster, men det var knust i mange biter og var for vanskelig å fikse.

onsdag 16. mai 2012

Noen små glimt av ting og tang i finstua

Jeg skulle veldig gjerne blogget om ferdigmalte vegger og gulv, men det er ikke så mye å vise fram akkurat nå. Det eneste som er gjort de siste dagene er iherdig skraping og pussing av veggen på kjøkkenet. Det er jaggu bra jeg ikke var klar over hvor mange timer som kom til å gå med til bare denne ene veggen, ellers hadde den kanskje vært revet for lenge siden og erstattet med en ny. Men nå som den er ferdigpusset så ser jeg jo hvilken sjarm den gamle skjeve og ujevne veggen egentlig har. Panelet er håndhøvlet og dermed blir det jo bittelitt forskjell fra panelbord til panelbord.

Bare litt finpuss igjen så er det klart til maling i helga! Malinga er kjøpt inn og jeg er klar som et egg! Og hvilken farge vi endte opp med? Ja, dere får se over helga :)

I dag har jeg kosa meg med litt fotografering i finstua. Det er litt kaos der inne nå siden vi har satt alle møblene inn dit mens vi har holdt på med storstua, men litt fotografering får man vel alltids til uansett.

En selvskreven gjest i enhver gammel bokhylle.

Den fine lampa henger fortsatt oppe, men vi har tatt bort kuppelen for å unngå at den blir ødelagt mens vi holder på og jobber.

To slike stoler står i finstua. Plan A er å rense dem. Funker ikke det, går vi over til plan B og prøve å trekke dem om.  De skal iallfall ordnes og brukes.

Det blir nok en del å fikse på stolene, men vi ser da ingenting "ulekt"


Possement fra ene stolen. Fant ut at possement kommer fra italienske passamano som betyr: 
«det som passerer gjennom hånden». Og er det ikke nettopp det man har lett for å gjøre med slike dusker? :)

Stikk innom en tur etter helga, da håper jeg det har kommet noen bilder av ferdigmalte vegger på kjøkkenet!


fredag 11. mai 2012

Blikkstille fjord en maimorgen

Noe av det vi falt mest for da vi var på visning i juni 2010 var den flotte utsikten på Halsebø. Vi er begge vokst opp med utsikt mot havet så det var ingen tvil om hva vi begge så etter da vi begynte å se etter hus.

Vi startet ikke opp med arbeidet før i mai i fjor og det siste året har vi ikke bare jobbet med huset, vi har også lagd ny innkjørsel og opparbeidet ny plen (inkludert pløying, steinplukking, såing osv. Ikke gjort i en håndvending nei..)

Da uteområdet var oppgradert var vi klare til å starte opp med huset. Og vi angrer ikke på at vi gjorde det i den rekkefølgen. Det er så mye enklere å holde på når det er ryddig og pent rundt deg. Det blir alltids nok kaos når man holder på med huset og da hjelper det veldig godt på at man har noe på stell iallfall.

Da vi kjøpte gården for to år siden skjermet disse trærne for utsikten. Vi valgte å hugge ned alle trærne og det angrer vi ikke på. Så får vi heller plante noen nye trær som ikke blir fullt så høye. Det ene treet ble forøvrig tatt av en storm i fjor.

Her var vi såvidt i gang med den nye avkjørselen som ble ferdig til 17.mai i fjor. Den gamle kom ut midt i en innersving og var litt småfarlig. Ikke minst var veien dårlig drenert og vi spant oss opp til huset i et gjørmehav i teleløsningen i fjor.  

Dette våknet vi til i morrest. Ikke rart vi ble litt sene på jobb...
Dette er noe av det beste med mai. En nydelig morgen med blikkstille fjord, bedre blir det ikke!
Ripsbuskene er godt trimmet av elgen i vinter, men så gjør han en ganske bra jobb da :) Fine og jevne er de blitt!

Men nok om utsikten, litt fokus på jobbing må det vel også være. I helgen blir det skraping på kjøkkenet igjen og forhåpentligvis er det klart til maling av veggene neste helg. Endelig! :)

onsdag 9. mai 2012

"Men vi kan jo ikkje bo her nu..."

"Men vi kainn jo ikkje bo hær. Vi må jo vaske hær først"

Signe Kristine har satt seg på campingstolen sin ute i gangen etter at vi har vært nede i huset og sett litt. Hun skjønner ikke helt at vi etterhvert skal bo i det kalde og skitne huset med avflakket maling og masse rot. Heldigvis har vi litt lengre perspektiv på dette enn hun har.

"Mamma, e det "oppedo" hær?" Jeg må forklare henne at i gammelhuset blir det bare do nede og ikke både oppe og nede som oppe i huset vi bor i nå. Og hun er ikke helt enig med oss hvor bad og kjøkken skal være. Men hennes eget soverom har hun funnet. Så er iallfall den biten på plass :)
Når vi snakker litt om julefeiring i Halsebøstua til jul blir hun plutselig litt usikker på om julenissen finner henne der nede. Det må vi få gjort noe med før jul...

"Mamma, vi må vaske og male litt først...."

mandag 7. mai 2012

Bak gamle veggplater...

....kan man finne så mangt.

Bak veggplatene i storstua dukket ikke bare opp gamle tapetrester, men også denne gamle flatbrødpakken, (tom selvfølgelig..). Akkurat som tapetrestene var flatbrødpakken brukt til å rette opp veggen før platene ble lagt på.

 "Flatbrødfabrikken Ideal" på Hamar


Det dukker stadig opp små rariteter her på gården og vi er ikke så kresne for selv små flatbrødpakker har en historie. Selv om det ikke går an å ta vare på alt som dukker opp av smått og stort, tar vi vare på mest mulig og gir det en sjanse til før det evt blir kastet. Men da etter nøye vurdering. I begynnelsen da vi akkurat hadde flyttet hit var det ganske overveldende å gå gjennom alt som var her av ting og tang, men etterhvert har vi begynt å få mer oversikt og ser oss monn i litt av hvert faktisk. Det er spennende å kunne ta vare på ting og gjenbruke dem der de hører hjemme. Det skal vi prøve å gjøre i så stor grad det er mulig.


søndag 6. mai 2012

Spisebordet

Lovte å legge ut bilder av spisebordet så her er det! Ikke at bordet nødvendigvis er så spennende i seg selv,  men det hører hjemme i huset og skal bli pent brukt etterhvert. Det hører til 8 stoler og bordet kan dras ut til å bli overraskende langt (faktisk..). Dermed skal det ikke være problem å dekke på til ca.10 personer rundt bordet. Satser på at det blir fullt rundt bordet på julaften kanskje :)
Merkene i gulvet er pappbiter som fortsatt sitter spikret fast til gulvet. Vi ser ikke akkurat frem til å starte med å fjerne spiker, men det må til for at vi skal kunne bevare tregulvet.


Signe Kristine har funnet seg en liten leketraktor som hun prøvekjører på spisebordet.
Hun har allerede pekt seg ut soverom, men skjønner ikke helt hvordan vi kan bo i huset som er så skittent... Så er nok en del maling og vasking som gjenstår før hun flytter inn der nede :)


 Resten av stolene er stablet bort oppe på loftet. Det skal ikke så mye restaurering til før stolene er klare til bruk, bare litt bytting av trekk og polstring i setet så er de god som ny. Rune og jeg har prøvesittet på hver vår side av bordet og funnet ut at dette er den perfekte plassen å få nyte den fine utsikten.


Et sikkert vårtegn! I løpet av den siste uka har all snøen på gården forsvunnet og nå titter små blomster opp rundt omkring. Våren er ikke kommet så langt, men den er i det minste kommet :)

lørdag 5. mai 2012

Litt nytt fra storstua og kjøkkenet

Det er ikke så mye nytt å berette her fra Halsebø for tiden. Ikke fordi det skjer lite i huset, men fordi det som skjer der kanskje ikke er så spennende å blogge om. Men når det er sagt så skjer det stadig forandringer der nede og om ikke så lenge er jeg klar med malekosten! Da jeg sto og skrapte maling på kjøkkenveggen i dag og det plutselig slo meg at nå er det like før vi kan begynne å male, da fikk jeg plutselig et gir ekstra :) Det er liksom så rart at vi plutselig er DER.. Og det hjelper veldig på motivasjonen!
Tidligere i uka felte Rune ned nye gulvbord i et lite område i storstua der det var fuktskader. Det var litt av et puslespill å få til selv om det kanskje ser ganske enkelt ut på bildet nedenfor

Nye gulvbord er felt ned og ny gulvlist satt på. Nå gjenstår det å dorre ned noen hundre spiker før vi kan slipe gulvet.
I dag har jeg skrapt ene veggen i kjøkkene, eller det vil si jeg har fortsatt med skrapingen av veggen. Det tok nemlig litt lenger tid enn forventet. Til nå har jeg brukt ca.6,5 time og har fortsatt 1/4 igjen. Men det begynner å ligne på noe. Og mens jeg står og skraper planlegger jeg hvilken farge vi skal ha på veggen. Lys og varm blåfarge er fortsatt favoritten så får jeg finkjemme fargekartene de neste to ukene og finne nøyaktig rett fargenyanse :)

PS! Vi har satt det gamle spisebordet inn i storstua for å se hvordan det blir. Det blir den perfekte plassen å sitte og nyte utsikten! Skal prøve å få lagt ut bilder i morgen. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette