onsdag 30. januar 2013

En liten vandring i gårdens historie

Flere sene kvelder den siste tiden har vi blitt sittende og lete i diverse arkiv på internett for å se om vi klarer å finne ut litt om de som har bodd i Halsebøstua tidligere. Nå har det riktignok ikke blitt kalt Halsebøstua tidligere, det navnet er det vi som har kommet på. Men "Halsebøstua" har jo en litt bedre klang enn bare "Gammelhuset"...

Uansett... Vi har altså sittet i de sene timer og sett i gamle protokoller, klokkebøker og bygdebøker og letet etter informasjon som kunne gi oss et klarere bilde av de som har bodd i huset. Vi vet allerede hvem som har eid huset opp gjennom årene, iallfall fra 1873 og frem til i dag. Men det som var spennende var å se hvorfor gården ble tvangsauksjonert bort i 1892 og hva som faktisk skjedde med disse menneskene som bygde opp huset som vi i dag prøver å gi nytt liv til.


For å starte med begynnelsen...Og begynnelsen for oss blir da 1873 siden vi ikke har noen informasjon som er eldre enn dette.

Laurits og Anna
I 1873 ble gården fradelt fra gården Øverland på Halsebø. Laurits Mikael Andersen og Anna Ovedie Marie Nilsdatter står da som eiere. Anna kom fra Øverland og etter farens død kjøpte hun og Laurits halve bruket, mens den andre halvparten ble beholdt av stemoren og halvsøskene. 
I skjøtet fra 1873 er det nevnt noen bygninger, men det er ikke spesifisert hvilke. Hvorvidt huset sto der det står i dag vet vi ikke. Det kan ha stått på nabogården og blitt flyttet hit. Tømmeret i huset er merket og det kan tyde på at huset har blitt flyttet en gang. I branntaksten fra 1876 er det etter all sannsynlighet Halsebøstua som er nevnt, iallfall stemmer målene med det huset som står i dag. Laurits er også oppgitt å være tømmermann så kanskje satt han opp huset?

Laurits og Anna fikk til sammen ti barn, men flere av disse døde enten som spedbarn eller bare noen få år gamle. 12.desember 1891, fem dager etter at Anna har født en liten datter, dør hun av lungebetennelse. Dagen hun blir begravet dør også datteren hennes, 15 dager gammel. Det går bare 13 dager til før også Laurits dør av "nervefeber" 4.januar 1892. (Nervefeber er også kjent som tyfoidfeber). Igjen sitter 5-6 barn i alderen 2 til 19 år som på kort tid har mistet begge foreldrene sine og en søster.
Et lite glimt opp mot huset som står på Øverland i dag.  Dette er nok ikke huset Anna kom fra, hun vokste nok opp i et eldre hus som ikke eksisterer i dag, men som har ligget på gården.

Torberg og Joakima
Etter at Laurits dør i januar 1892 blir gården solgt på tvangsauksjon til Torberg Hansen og Joakima Jørgensdatter. Barna etter Laurits og Anna blir satt bort til forskjellige gårder i nærheten.
Torberg og Joakime er registrert med seks barn i folketellingen fra 1900 og i folketellingen for 1910 bor det også tre pleiebarn i alderen 2 til 14 år hos dem, alle tre med forskjellige etternavn. Torberg og Joakima bor på gården frem til 1917 da gården blir solgt og de flytter til Gangsås i Harstad. I løpet av tiden de bor her har huset trolig blitt flyttet innad på gården, i følge branntaksten fra 1902.

Bilde tatt rundt 2.verdenskrig.

Ingvart og Olianna
I 1917 kjøper Ingvart Danielsen og Olianna Arvesen fra Ånstad på Andørja gården av Torberg Hansen for 9000kr. Torberg Hansen flytter da til Gangsås i Harstad. Ingvart og Olianna får 7 barn som vokser opp på gården. Eldstesønnen Kristoffer tar over gården etter farens død og tar etterhvert gårdsnavnet Halsebø som etternavn. Gården er i Halsebøfamilien fram til vi kjøper gården i 2010.

Så var det oss da, Hilde og Rune
Sommeren 2010 kjøper vi gården og året etter setter vi i gang med å pusse opp Halsebøstua. Så får vi se hva fremtiden bringer i Halsebøstua i årene som kommer.
Det blir nok neppe like mange barn nedi huset som det har vært, for det har trått mange barneføtter i Halsebøstua de siste 120 årene, men nytt liv skal huset i det minste få.



Så en liten morsomhet... I vår leting etter informasjon om Laurits, mannen som kanskje kan være han som satte opp huset, finner Rune plutselig ut at Laurits og jeg faktisk har en felles stamfar. Det vil si at Laurits sin oldefar er min tipp-tipp-tipp-tippoldefar. Moren til Laurits kom fra Sandstrand, stedet jeg vokste opp og hun var kusina til min tippoldefar. Ok, det er langt ut i slekten, men allikevel veldig spennende!

Den gamle klokka etter min oldefar Albert Hansen skal etterhvert henges opp i finstua i huset som tidligere tilhørte hans firmenning, Laurits Andersen.

Ha en fortsatt fin uke!



Kilder: 
- www.digitalarkivet.no 
- http://vestraat.net/iea-o/p1866.htm#i58186



mandag 21. januar 2013

Her er vi!

Neida, vi har ikke gått i dvale..
Selv om det kan virke som bloggen er det akkurat nå...

Den siste tiden har Rune, med litt hjelp, fått fjernet leire i taket i kjelleren slik at det kan etterisoleres samt legges elektrisk anlegg fra kjelleren og opp til 1.etg. Bjelkene og bordene i taket er nå vasket og blitt rene og pene.

Jeg har vært nedi huset en lørdag etter nyttår og malt litt i finstua. Nå satser jeg på ny malerunde til helga! Forhåpentligvis får jeg lagt ut litt bilder fra kjelleren i løpet av helgen. I kjelleren er det både brønn og en liten bakerovn. Følg med og se :) 


 Og til slutt... Sola er tilbake!! :)

Ha en fin uke!
Hilsen oss på Halsebø

tirsdag 1. januar 2013

2012 - en liten årskavalkade

Godt nyttår!!


2013 er såvidt i gang og etter å ha vært inne på en annen blogg lot jeg meg inspirere til å lage en aldri så liten årskavalkade for 2012. Jeg tenkte kanskje det kunne være litt greit med en liten oppsummering av hva vi har gjort i løpet av det siste året og hvor langt vi er kommet. Forhåpentligvis blir 2013 året det blir liv igjen i Halsebøstua. Det er jaggu på tide for nå er vi virkelig klare til å komme oss inn i huset. Planen var jo å være inne til jul i år, men da sommerferien var passert så vi at det ikke var realistisk å komme inn i huset så snart. Dermed ble innflyttingen forskjøvet enda en gang. Men nå er vi i gang med et nytt år og satser på å jobbe hardt for å komme oss i mål.

Men så tilbake til det som var hensikten med dette innlegget, en liten årskavalkade:


Januar

I januar var vi i dvale, iallfall i forhold til huset. Det var kaldt og mørkt og lite motiverende å holde på der nede. Men godt var det jo også med pause og kanskje helt nødvendig også.


Februar

Februar...fortsatt pause, men litt riving innvendig ble det etterhvert... Det var skikkelig tungt å komme seg i gang. Det var kaldt, men ble i det minste lysere og lysere ute.

Mars

I mars startet vi med skraping av bjelkene i storstua. I tillegg fikk veggene i storstua brystningspanel og gipsplater og fikk plutselig et helt annet preg. Lyst og fint ble det!


April

I påsken jobbet vi en del med kjøkkenet i huset. Det ble lagt nytt panel og nytt tak og i storstua valgte vi å legge nye bord mellom bjelkene fordi vi ikke "så det lekt" å begynne med skraping (noe som ville blitt svært omfattende).


Mai

Mai ble avrundet med snø og våren kom liksom aldri til Halsebø i 2012. Vi er faktisk ikke så sikre på at sommeren kom heller. Faktisk gikk vi vel mer eller mindre rett fra vinter og over til høst, iallfall føltes det slik.

Kjøkkenet ble det første ferdigmalte rommet i huset. Her gikk det først mange timer i skraping av ene veggen før alle veggene til slutt ble grunnet og malt.

Juni

Vi fikk noen godværsdager i juni, men uten særlig temperatur og som regel med iskald nordavind. Men det var iallfall hærlig å få se litt midnattsol.

Vi fikk besøk av disse småtassene i Halsebøstua i juni.

Rune startet opp med arbeidet på den siste fasaden i juni. Jeg hadde fullt opp med aktiviteter i helgene i juni og kom ikke helt i gang med annet enn forberedelser til arbeid i finstua.

Juli

Med litt hjelp og et spark i ræva kom vi oss i gang med å grunne veggene i finstua samt panel i storstua. Finstua gikk fra knæsj gul til hvit og ble straks både større og lysere.
Takbjelkene og panel i storstua ble skrapet og jeg innså at det var en del mer arbeid med dette enn forventet. Ting tok så utrolig lang tid, men samtidig ønsket vi å gjøre det så grundig som mulig. Og det uten å ødelegge både skuldre og armer.

August

I starten av august hadde vi ferie og naturligvis hadde vi også store planer om å få gjort mest mulig i huset i løpet av ferien. Sommervarme fikk vi aldri så det ble ikke sløst bort mye tid på sløving i sola. Tre dager på rad lå havskodda tett mellom husene og kjølte oss godt ned. Vi fikk likevel gjort litt arbeid både inne og ute. Rune bygde ny trapp og jobbet med tilbygget ved inngangen. Jeg pusset en innedør og malte hjørnebord og  vindusomramminger. Vi hadde god hjelp til maling av to av fasadene samt til annet arbeid ute. 


Tjeldsundbrua minnet nesten litt om Golden Gate der den forsvant inn i havskodda. Trolsk, men kaldt og gufsete i midten av august. 20 minutters kjøring unna var det 10 grader varmere og nydelig sommervær. Det er utrolig hvor mye havskodda påvirker temperaturen.

Trappegangen fikk sitt første strøk med grunning og gikk, som finstua, fra knæsj gul til hvit. Lyst og fint ble det! 
Her kan du se den store forskjellen.

September

I september begynte det å gå seg til ute, sånn bortsett fra at hele plenen vår var gravd opp og nesten hele gårdsplassen så ut som en eneste stor anleggsplass i en periode. 
Siste fasaden begynte så smått å bli ferdig på huset og de siste vindusomrammingene kom etterhvert på plass. 

Oktober

I oktober var den siste fasaden så godt som helt ferdig og etterhvert kom de siste vindusomrammingene på plass.
Inne ble omsider takbjelkene ferdigslipt og var klar til å grunnes.

November


I november fikk jeg omsider grunnet takbjelkene i storstua og finstua. Etter utallige timer med sliping av takbjelkene var det kjempegodt å endelig kunne bruke en malepensel og gjøre det litt fint i stuene.

I november foregikk det også graving og sprengningsarbeid på Halsebø og etterhvert passerte de også Halsebøstua. Huset klarte seg fint gjennom flere runder med sprenging og jeg fikk også gjort litt i huset en fridag selv om de holdt på 5 meter fra huset.

Ute avsluttet Rune gravearbeidet og vi ble kvitt alle grøftene i plenen vår. Nå er det bare å forberede seg på steinplukking, pløying og såing til neste år...


Desember


Desember ble kald, men til tross for at det var mørketid så hadde vi fantastisk lys. 
Vi valgte å ta en pause fra huset i desember, både fordi det skjer så mye annet i desember, det var frost og veldig kaldt og fordi det var greit å lade opp både energien og motivasjonen.


Nå er vi såvidt i gang med 2013, et år vi har store forventninger til. Dette året skal forhåpentligvis bli året vi flytter inn i Halsebøstua. Det handler ikke bare om å flytte inn i huset, men å faktisk bli ferdig med et stort prosjekt som har krevd veldig mye av fritiden vår. Men nå skal det sies at vi har flere prosjekt her på gården som nok kommer til å stjele fritiden vår i lang tid fremover. 

Men det som er ferdig er nå ferdig og en vakker dag i 2013 kan vi forhåpentligvis stryke Halsebøstua av lista.

Følg oss gjerne i innspurten :)

*Hilde og Rune*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette