lørdag 28. februar 2015

Dekket bord

Mange sier vi må være sprø som legger så mye arbeid ned i å pusse opp bygningene på gården.
Så klart krever det både tid og energi å pusse opp flere bygninger, men prosessen har vekket noe i oss. En ydmykhet for de som drev her før oss, de som la det første grunnlaget for en gård her på Halsebø, de som ordnet jord og marker og vedlikeholdt dem i gode og dårlige sesonger, som slet seg gjennom usikre avlinger, harde vintre, korte sommere, lange arbeidsdager. Kona som drev gården hjemme mens mannen og kanskje flere sønner var ute på havet i månedsvis. Uvissheten om de kom hjem igjen.
Sykdom og dårlig helse, manglende medisiner og dårlig tilgang på medisinsk hjelp. Død pga sykdommer vi i dag kan regne som bagateller eller som vi kan vaksinere oss mot.
Et liv preget av både motgang og gode tider, kanskje mest det første.

"melkekrakk"
Det harde livet til fiskerbonden, kona, som måtte ta vare på gården og kanskje flere barn mens mannen hennes og de eldste sønnene var på havet i harde vintermåneder. Uten å vite for sikkert om de klarte seg.


 Et liv der ødelagte ting måtte fikses, der det ikke var mulig å bare dra på butikken og kjøpe nytt.




Vi kommer bare til dekket bord.
Kanskje mangler det litt på bordet, men nå gjenstår det bare for oss å nyte maten.

2 kommentarer:

  1. Blir så glad hver gang jeg leser historier som dine.
    Hadde ett gammel fiskarbondebruk i Nord-Norge for mange år siden.

    Er sjel i de gamle husene, som du aldri finner i nye.

    God helg :)

    SvarSlett
  2. Godt skrevet, det er akkurat dette det handler om! (",) Jeg vet ikke hvor ofte jeg må "forsvare" de valgene jeg har gjort i forhold til huset, men dette innlegget beskriver mye av det jeg legger til grunn og som motiverer meg.

    SvarSlett

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette