onsdag 30. januar 2013

En liten vandring i gårdens historie

Flere sene kvelder den siste tiden har vi blitt sittende og lete i diverse arkiv på internett for å se om vi klarer å finne ut litt om de som har bodd i Halsebøstua tidligere. Nå har det riktignok ikke blitt kalt Halsebøstua tidligere, det navnet er det vi som har kommet på. Men "Halsebøstua" har jo en litt bedre klang enn bare "Gammelhuset"...

Uansett... Vi har altså sittet i de sene timer og sett i gamle protokoller, klokkebøker og bygdebøker og letet etter informasjon som kunne gi oss et klarere bilde av de som har bodd i huset. Vi vet allerede hvem som har eid huset opp gjennom årene, iallfall fra 1873 og frem til i dag. Men det som var spennende var å se hvorfor gården ble tvangsauksjonert bort i 1892 og hva som faktisk skjedde med disse menneskene som bygde opp huset som vi i dag prøver å gi nytt liv til.


For å starte med begynnelsen...Og begynnelsen for oss blir da 1873 siden vi ikke har noen informasjon som er eldre enn dette.

Laurits og Anna
I 1873 ble gården fradelt fra gården Øverland på Halsebø. Laurits Mikael Andersen og Anna Ovedie Marie Nilsdatter står da som eiere. Anna kom fra Øverland og etter farens død kjøpte hun og Laurits halve bruket, mens den andre halvparten ble beholdt av stemoren og halvsøskene. 
I skjøtet fra 1873 er det nevnt noen bygninger, men det er ikke spesifisert hvilke. Hvorvidt huset sto der det står i dag vet vi ikke. Det kan ha stått på nabogården og blitt flyttet hit. Tømmeret i huset er merket og det kan tyde på at huset har blitt flyttet en gang. I branntaksten fra 1876 er det etter all sannsynlighet Halsebøstua som er nevnt, iallfall stemmer målene med det huset som står i dag. Laurits er også oppgitt å være tømmermann så kanskje satt han opp huset?

Laurits og Anna fikk til sammen ti barn, men flere av disse døde enten som spedbarn eller bare noen få år gamle. 12.desember 1891, fem dager etter at Anna har født en liten datter, dør hun av lungebetennelse. Dagen hun blir begravet dør også datteren hennes, 15 dager gammel. Det går bare 13 dager til før også Laurits dør av "nervefeber" 4.januar 1892. (Nervefeber er også kjent som tyfoidfeber). Igjen sitter 5-6 barn i alderen 2 til 19 år som på kort tid har mistet begge foreldrene sine og en søster.
Et lite glimt opp mot huset som står på Øverland i dag.  Dette er nok ikke huset Anna kom fra, hun vokste nok opp i et eldre hus som ikke eksisterer i dag, men som har ligget på gården.

Torberg og Joakima
Etter at Laurits dør i januar 1892 blir gården solgt på tvangsauksjon til Torberg Hansen og Joakima Jørgensdatter. Barna etter Laurits og Anna blir satt bort til forskjellige gårder i nærheten.
Torberg og Joakime er registrert med seks barn i folketellingen fra 1900 og i folketellingen for 1910 bor det også tre pleiebarn i alderen 2 til 14 år hos dem, alle tre med forskjellige etternavn. Torberg og Joakima bor på gården frem til 1917 da gården blir solgt og de flytter til Gangsås i Harstad. I løpet av tiden de bor her har huset trolig blitt flyttet innad på gården, i følge branntaksten fra 1902.

Bilde tatt rundt 2.verdenskrig.

Ingvart og Olianna
I 1917 kjøper Ingvart Danielsen og Olianna Arvesen fra Ånstad på Andørja gården av Torberg Hansen for 9000kr. Torberg Hansen flytter da til Gangsås i Harstad. Ingvart og Olianna får 7 barn som vokser opp på gården. Eldstesønnen Kristoffer tar over gården etter farens død og tar etterhvert gårdsnavnet Halsebø som etternavn. Gården er i Halsebøfamilien fram til vi kjøper gården i 2010.

Så var det oss da, Hilde og Rune
Sommeren 2010 kjøper vi gården og året etter setter vi i gang med å pusse opp Halsebøstua. Så får vi se hva fremtiden bringer i Halsebøstua i årene som kommer.
Det blir nok neppe like mange barn nedi huset som det har vært, for det har trått mange barneføtter i Halsebøstua de siste 120 årene, men nytt liv skal huset i det minste få.



Så en liten morsomhet... I vår leting etter informasjon om Laurits, mannen som kanskje kan være han som satte opp huset, finner Rune plutselig ut at Laurits og jeg faktisk har en felles stamfar. Det vil si at Laurits sin oldefar er min tipp-tipp-tipp-tippoldefar. Moren til Laurits kom fra Sandstrand, stedet jeg vokste opp og hun var kusina til min tippoldefar. Ok, det er langt ut i slekten, men allikevel veldig spennende!

Den gamle klokka etter min oldefar Albert Hansen skal etterhvert henges opp i finstua i huset som tidligere tilhørte hans firmenning, Laurits Andersen.

Ha en fortsatt fin uke!



Kilder: 
- www.digitalarkivet.no 
- http://vestraat.net/iea-o/p1866.htm#i58186



5 kommentarer:

  1. Kult! :)
    Æ huske godt han "Krestoffer", som d uttaltes den gang da...
    Åsså har æ bodd på Øverland, har æ sagt d før?

    SvarSlett
    Svar
    1. Å, så artig! Vesste ikkje at du hadde bodd der oppe :)

      Slett
  2. Utrolig morro å lese om livet i huset deres:)Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  3. Så gøy å finne ut så mye om historien til huset deres! Ekstra artig at du fant slektskap til tidligere eiere også.
    Veldig flott klokke, den vil nok bli et smykke i finstua!

    Mona

    SvarSlett
  4. Artig å lese husets "biografi", det inspirerer meg til å finne ut mer om mitt egent hus. Her er det bare en familie som har bodd, men det er likevel endel jeg ikke vet.

    SvarSlett

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette