lørdag 24. januar 2015

Detektivarbeid del 5

...en føljetong i flere deler...

Vi fortsatte søket vårt etter barna til Lauritz og Anne og begynte å lete etter Karen.
Siden det var vanlig å ta farens etternavn rundt århundreskiftet så var det ikke utenkelig at Karen hadde tatt etternavnet Andersen, evt Halsebo som Vilhelm og Olaf.

Vi søkte på Karen Andersen og Karen Halsebo og fikk med en gang opp en nekrolog over en dame som var datter av John og Karen (Halsebo) Strand. Med ett hadde vi et spor å gå etter.
I nekrologen står det at denne personen ble født i Sharon, North Dakota. Vi dro straks kjensel på stedsnavet ettersom det var destinasjonen til Olaf og Vilhelm da de emigrerte.
Vi søkte videre i folketellinger og passasjerlister og plutselig finner vi, på ankomstlisten til skipet Olaf og Vilhelm ankommer USA med, deres destinasjon i USA: Sister, Karin Strand, Sharon, North Dakota.

Karen har altså giftet seg med John (Johannes) Strand. Han kom fra Solund i Sogn og Fjordane og utvandret helt på tampen av 1800-tallet. Karen emigrerte trolig rundt 1901-02.
I folketellingen for 1910 bor Karen og John Strand i Westfield, Steele, North Dakota. I nabolaget bor også Olaf Halsebo. Han er registrert som arbeider hos Carl Johnson. Ved et tilfeldig googletreff finner vi kart over Westfield i 1911 som viser alle eiendommene og deres eiere. Nederst på kartet finner vi John Strand og rett ved siden av, Carl Johnson. Med andre ord har Olaf og Karen vært nærmeste naboer i en periode rundt 1910.


John og Karen (Halsebo) Strand
Bildet er hentet fra Sogn og Fjordane Fylkesarkiv
 Det var ekstra stas å finne et bilde av Karen og John. Ved hjelp av Google Maps Street View fikk vi også "vandret" litt i nabolaget deres i Westfield (som ligger i fylket Steele i North Dakota).
Westfield har i dag 70 innbyggere og ligger midt utpå prærielandet. Det var lite som minnet om at det en gang hadde vært et stort skandinavisk "farmermiljø" i området med gårder på rekke og rad langs prærieslettene. I dag drives det fortsatt jordbruk i området, men i en helt annen skala enn på første halvdel av 1900-tallet.

Karen døde i 1935, 58 år gammel. Det ser ut til at hun bodde på gården i Westfield frem til hun døde og er begravet ved Hoff Cemetery i Sharon i North Dakota. Karen og John fikk åtte barn sammen.


Vi hadde nå funnet fem av søsknene i USA. Det gjensto tre: Mette, Nils og Amalie...

1 kommentar:

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette