søndag 2. desember 2012

Brev fra statsarkivet

Vi har lenge lurt på hvor gammel Halsebøstua er så derfor ringte Rune til Statsarkivet for å få tilsendt gamle branntakster for å forhåpentligvis finne et byggeår der.
For noen dager siden dumpet det en stor konvolutt i postkassen med 20 sider med kopier av gamle branntakster fra 1876 til 1947, noen av dem mer leselig enn andre..

Brandtaxtforretning fra 1902 og 1876.


Vi stotret og stammet oss gjennom nesten uleselige håndskrevne sider og løste noen ord mens vi nok diktet noen andre, men dessverre fant vi ikke noe byggeår noe sted. Derimot var det spennende å følge utviklingen til huset og vi fant bl.a ut at huset hadde torvtak fram til tidlig på 1900-tallet, mens det i branntaksten fra 1926 er registrert med skifer. Tilbygget der inngangen er må ha blitt bygd en gang mellom 1926 og 1947, mens det har eksistert et litt mindre bislag på sørsiden før det nyeste ble bygd tidlig på 30-tallet. I branntaksten fra 1926 står det at huset innvendig har panel eller panel + tapet i rommene i første etasje.

En annen ting som også er mulig å følge med på er verdien på huset opp gjennom tidene. Riktignok er dette i utgangspunktet byggekostnadene ved oppbygging etter en evt brann, men dog. I 1876 var denne satt til 450 specidaler (tilsvarer 1800kr på den tiden), i 1902 var den økt til 2500kr, i 1926 var den satt til 7000kr og i 1947 var den økt til 23000. Da vi kjøpte gården i 2010 var verdien til Halsebøstua satt til 0kr og tomteverdien var på 40000. Med andre ord ikke den store verdien for to år siden. Så blir det jo spennende å se hva verdien på huset blir når vi er ferdig med det.

I 1873 ble gården Halsebø etablert og med stor sannsynlighet ble huset flyttet like etter det. Eller kanskje ble huset bygd da, men dette finner vi kanskje aldri ut av. Vel vel, vi får bare slå oss til ro med at vi vet at huset iallfall er ca.140 år gammelt.

*Hilde og Rune*

5 kommentarer:

 1. Det var jo lurt å få tak i gamle branntakstpapirer, selv om dere ikke fikk det svaret dere var ute etter. Jeg lurer også på byggeår, vi bare tror det er 1912, så kanskje jeg også skal prøve det samme? Uansett fikk dere jo masse annen nyttig informasjon. Takk for tipset! (",)

  SvarSlett
 2. Så moro å ha historien til huset tilgjengelig! Det gjør det ekstra gøy. 140 år, tenk det a!

  SvarSlett
 3. Jeg har skrevet om å finne slik informasjon her: http://bestemorshage.blogspot.no/2011/11/pa-leting.html
  Grunnboka har mye informasjon om hvem som har kjøpt og solgt.
  Men så sjekket jeg på www.digitalarkivet.no og det virker som om det ikke er scannet noe eldre enn 1936.

  Til slutt er det folketellinger. De ligger også på digitalarkivet.

  SvarSlett
 4. Hei hei!
  Må bare få ønske dere en riktig god jul og ett herlig nytt år! Kos dere masse!
  Vi tar oss litt bloggferie her på garden, men kommer sterkere tilbake i det nye året :-)

  Juleklem fra oss i Gamlestogo :-)

  SvarSlett
 5. Takk for et godt tips, det er visst en del steder å lete etter mer informasjon.

  SvarSlett

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette