tirsdag 1. januar 2013

2012 - en liten årskavalkade

Godt nyttår!!


2013 er såvidt i gang og etter å ha vært inne på en annen blogg lot jeg meg inspirere til å lage en aldri så liten årskavalkade for 2012. Jeg tenkte kanskje det kunne være litt greit med en liten oppsummering av hva vi har gjort i løpet av det siste året og hvor langt vi er kommet. Forhåpentligvis blir 2013 året det blir liv igjen i Halsebøstua. Det er jaggu på tide for nå er vi virkelig klare til å komme oss inn i huset. Planen var jo å være inne til jul i år, men da sommerferien var passert så vi at det ikke var realistisk å komme inn i huset så snart. Dermed ble innflyttingen forskjøvet enda en gang. Men nå er vi i gang med et nytt år og satser på å jobbe hardt for å komme oss i mål.

Men så tilbake til det som var hensikten med dette innlegget, en liten årskavalkade:


Januar

I januar var vi i dvale, iallfall i forhold til huset. Det var kaldt og mørkt og lite motiverende å holde på der nede. Men godt var det jo også med pause og kanskje helt nødvendig også.


Februar

Februar...fortsatt pause, men litt riving innvendig ble det etterhvert... Det var skikkelig tungt å komme seg i gang. Det var kaldt, men ble i det minste lysere og lysere ute.

Mars

I mars startet vi med skraping av bjelkene i storstua. I tillegg fikk veggene i storstua brystningspanel og gipsplater og fikk plutselig et helt annet preg. Lyst og fint ble det!


April

I påsken jobbet vi en del med kjøkkenet i huset. Det ble lagt nytt panel og nytt tak og i storstua valgte vi å legge nye bord mellom bjelkene fordi vi ikke "så det lekt" å begynne med skraping (noe som ville blitt svært omfattende).


Mai

Mai ble avrundet med snø og våren kom liksom aldri til Halsebø i 2012. Vi er faktisk ikke så sikre på at sommeren kom heller. Faktisk gikk vi vel mer eller mindre rett fra vinter og over til høst, iallfall føltes det slik.

Kjøkkenet ble det første ferdigmalte rommet i huset. Her gikk det først mange timer i skraping av ene veggen før alle veggene til slutt ble grunnet og malt.

Juni

Vi fikk noen godværsdager i juni, men uten særlig temperatur og som regel med iskald nordavind. Men det var iallfall hærlig å få se litt midnattsol.

Vi fikk besøk av disse småtassene i Halsebøstua i juni.

Rune startet opp med arbeidet på den siste fasaden i juni. Jeg hadde fullt opp med aktiviteter i helgene i juni og kom ikke helt i gang med annet enn forberedelser til arbeid i finstua.

Juli

Med litt hjelp og et spark i ræva kom vi oss i gang med å grunne veggene i finstua samt panel i storstua. Finstua gikk fra knæsj gul til hvit og ble straks både større og lysere.
Takbjelkene og panel i storstua ble skrapet og jeg innså at det var en del mer arbeid med dette enn forventet. Ting tok så utrolig lang tid, men samtidig ønsket vi å gjøre det så grundig som mulig. Og det uten å ødelegge både skuldre og armer.

August

I starten av august hadde vi ferie og naturligvis hadde vi også store planer om å få gjort mest mulig i huset i løpet av ferien. Sommervarme fikk vi aldri så det ble ikke sløst bort mye tid på sløving i sola. Tre dager på rad lå havskodda tett mellom husene og kjølte oss godt ned. Vi fikk likevel gjort litt arbeid både inne og ute. Rune bygde ny trapp og jobbet med tilbygget ved inngangen. Jeg pusset en innedør og malte hjørnebord og  vindusomramminger. Vi hadde god hjelp til maling av to av fasadene samt til annet arbeid ute. 


Tjeldsundbrua minnet nesten litt om Golden Gate der den forsvant inn i havskodda. Trolsk, men kaldt og gufsete i midten av august. 20 minutters kjøring unna var det 10 grader varmere og nydelig sommervær. Det er utrolig hvor mye havskodda påvirker temperaturen.

Trappegangen fikk sitt første strøk med grunning og gikk, som finstua, fra knæsj gul til hvit. Lyst og fint ble det! 
Her kan du se den store forskjellen.

September

I september begynte det å gå seg til ute, sånn bortsett fra at hele plenen vår var gravd opp og nesten hele gårdsplassen så ut som en eneste stor anleggsplass i en periode. 
Siste fasaden begynte så smått å bli ferdig på huset og de siste vindusomrammingene kom etterhvert på plass. 

Oktober

I oktober var den siste fasaden så godt som helt ferdig og etterhvert kom de siste vindusomrammingene på plass.
Inne ble omsider takbjelkene ferdigslipt og var klar til å grunnes.

November


I november fikk jeg omsider grunnet takbjelkene i storstua og finstua. Etter utallige timer med sliping av takbjelkene var det kjempegodt å endelig kunne bruke en malepensel og gjøre det litt fint i stuene.

I november foregikk det også graving og sprengningsarbeid på Halsebø og etterhvert passerte de også Halsebøstua. Huset klarte seg fint gjennom flere runder med sprenging og jeg fikk også gjort litt i huset en fridag selv om de holdt på 5 meter fra huset.

Ute avsluttet Rune gravearbeidet og vi ble kvitt alle grøftene i plenen vår. Nå er det bare å forberede seg på steinplukking, pløying og såing til neste år...


Desember


Desember ble kald, men til tross for at det var mørketid så hadde vi fantastisk lys. 
Vi valgte å ta en pause fra huset i desember, både fordi det skjer så mye annet i desember, det var frost og veldig kaldt og fordi det var greit å lade opp både energien og motivasjonen.


Nå er vi såvidt i gang med 2013, et år vi har store forventninger til. Dette året skal forhåpentligvis bli året vi flytter inn i Halsebøstua. Det handler ikke bare om å flytte inn i huset, men å faktisk bli ferdig med et stort prosjekt som har krevd veldig mye av fritiden vår. Men nå skal det sies at vi har flere prosjekt her på gården som nok kommer til å stjele fritiden vår i lang tid fremover. 

Men det som er ferdig er nå ferdig og en vakker dag i 2013 kan vi forhåpentligvis stryke Halsebøstua av lista.

Følg oss gjerne i innspurten :)

*Hilde og Rune*

3 kommentarer:

 1. Takk for titten :)

  Godt nyttår!

  SvarSlett
 2. Så fine bilder -lekkert nordlys!! :)
  Ønsker deg og dine et godt nytt år! Gleder meg til å følge oppussingen!!
  -Mari

  SvarSlett
 3. Det er fint med en liten kavalkade, ikke minst fordi den viser hvor mye som faktisk er gjort sjøl om man sjøl føler at det går sakte. Bra jobba, sier nå jeg. (",)

  SvarSlett

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette