I vår hadde jeg store planer om både urtehage og grønnsakshage her på gården. Vel, jeg endte opp med én av to. Planene om å så gulrot og diverse løker ble avglemt og det var plutselig for sent å så.
Men urtehagen lot seg lage med ferdige urteplanter, kjøpt spontant på Plantasjen da det var 3 til prisen av 2... Jeg vet ikke om jeg egentlig kan kalle det for en urtehage, men det står iallfall fire krydderplanter og ringblomster i samme bedd så vi kaller det likså godt en urtehage. Eller blomsterbed... I mengde ruver nok blomstene høyere enn urtene i skrivende stund :)
På hjørnet av huset har vi et blomsterbed som i sommer endte opp som en aldri så liten urtehage. Ringblomstene holder på å ta over mesteparten av urtehagen/blomsterbedet akkurat nå, men til gjengjeld tilfører de jo masse farge til hagen.
Det varme været de siste ukene har gitt fart til gresset på utsiden av bedet også så her må vi nok fram med kantklipperen.
Timian er en nydelig krydderurt. Den fyller ikke akkurat urtehagen, men til gjengjeld trenger man ikke så mye av den for å sette smak på en matrett. Timian kan sikkert brukes til så mangt, men foreløpig har jeg bare fått prøvd den til bakt potet.
Jeg vet ikke hvorvidt ringblomster kan kalles en urt, men kronbladene kan fint brukes til å pynte en god gulrotkake f.eks. Dessuten er ringblomstene mine en sentral del av urtehagen (evt blomsterbedet...) ettersom de ser ut til å ta over hele bedet. Signe fikk spre frø nærmest litt vilt og uhemmet utover i blomsterbedet noe som ga uante mengder ringblomster i minst halve bedet.
Bak ringblomsten gjemmer det seg en rosmarinplante. Jeg skulle gjerne tatt bilde av den, men den er for tiden lite synlig..
Mynten ser ut til å stortrives i den lille urtehagen. Jeg har ikke prøvd den i en matrett ennå, men nyter gjerne lukten av den når jeg luker eller vanner.
Bak mynten står en nå avblomstret gressløkrot. Den så litt stusslig ut og fikk dermed ikke være med på bildet. Men av alle plantene mine er nok gressløken den planten jeg har høstet mest av.
Sist, men ikke minst så holder ripsbæra på å bli moden. De senere årene har det vært fullt av rips på ripsbuskene våre. Elgen gjør en god jobb om vinteren og trimmer buskene så fint. Om sommeren er vi ganske skånet for småfugl som spiser bær, dermed får bærene stå i fred uten at vi må ha nett over.
*Hilde*
En plass skal man jo begynne, synes du er godt i gang, jeg. (",) Etter litt gravearbeid i hagen (for mange år siden) har jeg ikke engang grasløk...
SvarSlett