tirsdag 16. oktober 2012

Småskatter fra lokalhistorien

Som jeg har skrevet flere ganger tidligere så er det (ikke overraskende...) veldig spennende å gå på skattejakt rundt om på gården og i Halsebøstua. Vi finner mye spennende og er veldig takknemlige for at alle disse tingene har fått bli igjen her da vi kjøpte gården. Alle tingene forteller liksom en historie fra den tiden de var i bruk. Og når de plutselig blir funnet i en boks, ei kiste, ei skuff eller bakom en hylle så blir det liksom litt liv i tingene igjen.

Noe av det som har vært mest spennende å finne er ulike papirsaker og diverse saker og ting med logoer til lokale bedrifter i Harstadområdet. Noen bedrifter eksisterer fortsatt mens andre bare lever videre i historiebøkene eller på folkemunne.


Terpentinsalve og Lanolinkrem fra Harstad Apotek. 
Harstad Apotek ble opprettet i 1891, da med navnet Harstad Apothek og var byens eneste apotek frem til 1977.  I dette innlegget kan du se et bilde jeg tok av en gammel reseptkonvolutt fra Harstad Apothek.
I 1995 flyttet apoteket inn i sine nåværende lokaler i Gjensidigegården i Strandgt.1 og navnet Harstad Apotek ble borte.
Den opprinnelige apotekergården eksisterer fortsatt i Harstad og er nå kjøpt opp av noen som har planer om å pusse det opp og starte hotell. Her kan du lese en artikkel i Harstad Tidendes nettavis om planene.


Harstad Mekaniske Verksted ble stiftet i 1895 og som en forlengelse av dette kom senere Kaarbøs Mek.Verksted A/S. Lokalt ble verkstedet kalt Kaarbøverkstedet. Kaarbøs Mekaniske Verkstedet gikk konkurs i 2005 og verftet drives i dag av Harstad Mek.Verksted A/S, (Hamek).
Vi tar gjerne imot tips om hva denne saken kan være. Det er ikke en boks, men ligner mer på en kork e.l.

Harstad Tidende lever i beste velgående, men kommer ut 6 ganger i uka nå og ikke bare 3 ganger slik det gjorde da denne annonsen ang. 2 livkuer ble satt inn.
Avisen ble grunnlagt i 1887, men fikk sitt nåværende navn i år 1900. Logoen er akkurat den samme den dag i dag.

     Harstad Farvehandel A/S startet også opp i 1913 og eksisterte frem til 80-tallet.

Harstad Drogeriforretning ble startet av Bergljot Trolie i 1913, men jeg har ikke klart å finne ut når den opphørte.


Bertheus Joacim Lind Nilsen ble født i 1889 i Berg Kommune på Senja, men vokste opp på Hagan i Harstad. Som 25-åring tok han over farens forretning Nilsen & Jørgensen som var gått konkurs. Det nye navnet ble Bertheus J.Nilsen (BJN) og forretningen drev i starten med fisk og da spesielt sild. Senere utvidet de til å drive med kull, is og salt. Denne kvitteringen er for et kjøp av kull (husker dessverre ikke årstallet).
I dag blir vi påminnet om BJN bl.a med kjøpesenteret Amfi Bertheus, kullageret (som huser parkeringshus tilknyttet Amfi Bertheus) og Bertheus J.Nilsen som huser spise- og utestedet Gründer. 


Harstad Bokhandel ble startet i 1925 av Aasta Kristiansen og lå i Strandgata 8. Navnet Harstad Bokhandel opphørte i 2001 og bokhandelen ligger i dag i Salto Bysenteret under navnet Norli Harstad.


Kilde: www.lokalhistoriewiki.no 

3 kommentarer:

 1. Så flink du er til å formidle lokalhistorie.
  Er så gøy å kjenne historia bak skattene.

  SvarSlett
 2. Hei :-)
  Så fin blogg du har!! Her var det mye intresant lesing! Flink du er til å ta vare på gamle skatter!!

  Og tusen takk for kommentaren inne hos meg!! Trenger all den tapet hjelpen jeg kan få. Huff ikke lett å velge alså, ser du har "tapetsert" bloggen din med det designet du skrev om inne hos meg!! Og jeg er helt enig, den er nydelig!!
  Veldig koselig at du vil følge meg videre :-)
  Må du ha en fin kveld!
  Ingrid :-)

  SvarSlett
 3. Hei du! Og takk for koselig kommentar inne hos meg, velkommen som følger ;) litt av et prosjekt dere gar gående, det vil bli et unikt hus ;) elsker blåfargen på kjøkkenet ditt! Go søndag, klem Janne

  SvarSlett

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette