torsdag 10. oktober 2013

Et "mysterium" er løst

I går lå det plutselig en spennende kommentar til moderering inne på bloggen. Det var fra en hjelpsom Grovfjæring som hadde spennende informasjon angående en gjenstand jeg har blogget om tidligere og som vi ikke hadde peiling på hva var blitt brukt til.

Tingen jeg snakker om er dette røret laget av tre og det opprinnelige innlegget finner du her.
På siden av røret står det "Hamnvik"


Vi hadde mange teorier om hva det kunne vært brukt til, men det var liksom ingen som var særlig troverdige.
Men så fikk vi altså denne kommentaren i går:

Trerøret som er vist på bildet er en støpemal for ankerklyss til trebåter. Malen ble brukt for å forme i sand på støperiet - i dette tilfellet ankerklysset. At det står Hamnvik, har sin naturlige forklaring. I Hamnvik var det det på 1900-tallet et metallstøperi, og de utførte ulike oppgaver. De kunne støpe motordeler, halegatt, busgatt, pullert, rordeler samt en mengde andre ting. Verksteder og andre kunne sende maler eller modeller til dem og få det støpt.


Og etter å ha søkt litt på nettet så var vi ikke lenger i tvil. Dette er, som det sto i kommentaren, en støpemal for et ankerklyss. Og lurer du på hva et ankerklyss er så kan wikipedia gi en enkel forklaring på det:

Klyss er et fôret eller forsterket hull i skipssider eller dekk som brukes til gjennomføring av ankerkjetting, trosser eller lignende. Ankerklyss finnes på de aller fleste skip nær baugen, men mange har også akterklyss.Og skulle du være ekstra interessert i å lære mer om ankerklyss så finner du litt mer utfyllende info på www.fartoyvern.no


Så da var det mysteriet løst :)

2 kommentarer:

  1. Det er så gøy når bloggen/blogging kan føre til løsning på små og store mysterier.

    SvarSlett
  2. Artig at det kom et svar! Jeg trodde først at du hadde skrevet feil, og at det skulle stå "kryss", men skjønte etterhvert at det faktisk var klyss som var riktig. Det hadde jeg aldri hørt om.

    SvarSlett

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette