mandag 19. januar 2015

Detektivarbeid del 3

I vårt søk etter etterkommerne etter Lauritz og Anne startet vi med å søke etter Olaf og Vilhelm. Et lite dykk i digitalarkivet (www.digitalarkivet.no) kunne fortelle oss at Olaf og Vilhelm var registrert på en passasjerliste for et skip med utreise fra Trondheim med destinasjon New York. Begge var registrert med etternavn Laurits. Halsebo og dette gjorde at vi måtte tenke litt nytt angående søk på etternavn. Søskenflokken hadde opprinnelig hatt etternavnene Lauritsen eller Lauritsdatter, men nå oppdaget vi altså at noen hadde tatt navnet Halsebo etter gården Halsebø. Å endre etternavn var ganske vanlig rundt århundreskiftet ettersom ny navnelov trådde i kraft. I følge den nye loven skulle barn ta fars etternavn eller gårdsnavn. Dermed måtte vi begynne å lete på "Halsebo" og "Andersen/Anderson" i tillegg til Lauritsen/Lauritsdatter.


Olaf og Vilhelm var henholdsvis 16 og 14 år da de emigrerte. Turen gikk via Hull i England og til Glasgow hvor båten Colombia satte kursen mot New York 19.mars 1904.
Etter ankomst i USA 24.mars 1904 forsvinner alle spor etter Vilhelm, men Olaf finner vi i folketellingen i 1910. Han bor da i Westfield, Steele, North Dakota hos familien Johnson hvor han står oppført som arbeider. I folketellingen ti år senere i 1920 dukker han opp i A A Humphreys Millitary Camp, Fairfax, Virginia. Han står nå registrert som gift, men vi klarer ikke å finne noe mer informasjon angående dette.


Fra US, Adjutant General Military Records hvor det er skrevet om Olav Halsebo, "born Harstead, Norway".

 

I folketellingen i 1930 står han registrert på adressen til Arthur Selland. Arthur er Olafs nevø og bor i Shasta, California. Med andre ord må det være flere søsken av Olaf som har emigrert. Vi får plutselig enda et spor å gå etter. For hvem var foreldrene til Arthur Selland? Etter noen små søk får vi opp Henry og Helga A Stelland.
Olaf hadde en søster som het Helga. Etter noen søk til finner vi henne, Helga Andersen. Det må jo være Olafs søster. Vi googler og styrer og kveldstimene går. Og etter litt graving i diverse arkiver finner vi etterkommere etter Helga og Henry og videre etterkommerne etter Arthur Selland.
Vi har en mailadresse og sender mail med info og noen spørsmål. Kan det være rett Helga? Vi venter i spenning på svar.

Knapt et døgn senere kommer det svar. Joda, Helga og Henry var denne personens besteforeldre og Helga hadde en bror som het Olaf Halsebo. Det fantes også en tante Edith i USA som var Helgas søster, men der stopper vi opp. Edith? Helga hadde ingen søsken med det navnet.
Neste dag kommer en ny mail. Rettelse: Hun het ikke Edith, men Eina (han var litt usikker på stavingen).

Kunne det kanskje være Helgas søster Ina? Vi peilet oss plutselig inn på rett spor igjen...* to be continued *


Kilder:
www.ancestry.com
www.digitalarkivet.no
www.geni.com
www.newspapers.com


3 kommentarer:

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette