tirsdag 20. januar 2015

Detektivarbeid del 4

....Jeg begynner å innse at tittelen på de tre siste innleggene er noe tørr, men denne føljetongen ble noe lengre enn planlagt. Jeg skulle planlagt dette litt bedre. Men men, det er jo faktisk skikkelig detektivarbeid da.

For å ta opp tråden fra forrige innlegg: Hadde også Ina emigrert til USA?

Joda, det var rett Ina vi hadde funnet. Hun hadde som noen av de andre søsknene også emigrert til USA helt i begynnelsen av 1900-tallet, helt nøyaktig i 1902, altså to år før Olaf og Vilhelm. Hun var da 16 år gammel. Hun giftet seg med nordmannen Otto Nelson trolig året etter hun kom til USA.
Vi har ikke så mye informasjon om Ina annet enn det som er nevnt, men i vår søk etter en annen av søknene dukket det plutselig opp noe interessant....

Jeg nevnte i forrige innlegg at vi ikke kunne finne spor etter Vilhelm etter ankomst til USA. Vi fant en William Halsebo født samme år, 1889, men han sto oppført med fødested i North Dakota. Dermed la vi fra oss den tanken. Men vent litt... Kunne Vilhelm ha endret navn til William? Og kunne det finnes en logisk forklaring på hvorfor fødested ikke var i Norge? Kunne det ha med å gjøre at han bare var 14 år og uten foresatte da han kom til USA?
Vi søkte på nytt og fant navnet hans flere steder på ancestry.com, bl.a på en søknad om gravstein for krigsveteraner. Søkers navn: Ina Nelson....
Brikkene falt på plass! Vilhelm måtte ha byttet navn til William. Etter en liten sjekk i Ministerialbok for Trondenes 1890-1898 kunne vi bekrefte at fødselsdatoen stemte, 30.11.1889. Og Ina Nelson, det måtte jo være søsteren hans, Ina. Men hvorfor han står oppført med fødested North Dakota har vi ikke klart å finne ut. Det kan tenkes at hans første bosted i USA var nettopp der. I følge passasjerlisten han står oppført i var hans destinasjon Sharon, North Dakota. Og hvem han skulle til? Vel, det får komme i et senere innlegg.

Vi klarer ikke å finne så mye info om Vilhelm/William, men vet at han hadde jobbet som kokk i militæret og også senere i Eureka i California (står oppført som kokk i telefonkatalogen).

Søknad om minnesmerke eller gravstein for krigsveteraner.
Søknad gjelder William Halsebo og er signer av Ina Nelson.

 
Vi hadde funnet fire av åtte søsken i USA, de fire yngste søsknene faktisk.
Men hva med de fire eldste: Mette, Amalie, Nils og Karen?
 
 
 


2 kommentarer:

 1. Gøy å følge historien, mange skjebner.
  Har stor slekt selv, tenk min mormor hadde 14 barn, 7 av hvert slag. ho var utdanna skredder, sydde for andre bodde på et småbruk i havgapet, bestefar drev m fiske, og dei hadde sauer, og hest, mamma har fortalt, om når dei jobba i torvmyra, for dei fyrte med tørka torv, det var ikkje så mye trær på øya,
  lyngheier.

  Her snør det tett nå, må vel ut etter mere ved.
  Hadet godt.
  Klem,

  SvarSlett
 2. Man må tydeligvis være litt åpen og kreativ i forhold til navn og opplysninger som framkommer på emigrantene, men det er jo ikke så rart med tanke på språkulikhetene osv. Artig å følge med, nå lurer jeg også på hva som skjedde med de fire eldste. (",)

  SvarSlett

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette