tirsdag 9. juni 2015

Her er han, mannen bak Halsebøstua

 Her har dere Laurits Mikal Andersen. Mannen som bygde huset vårt.
Ut fra bildet å dømme må han ha vært en staut kar (syns nå jeg).

(Fotokopi av bildet har vi fått av en etterkommerne etter Laurits)

Laurits ble født i Fauskevåg 11.desember 1841 og giftet seg med Anne Ovidie Nilsdatter f.1848 fra Halsebø. Som jeg har skrevet i tidligere innlegg fikk Laurits og Anne til sammen 10 barn hvorav 8 av dem vokste opp. Anne døde av lungebetennelse desember 1891 og Laurits døde bare tre uker senere av "mavebetendelse". Barna ble satt bort til 3-4 ulike hjem og gården ble solgt på auksjon.
Utsnitt fra boken Trondenes prosti 1870-1890 ; Byggingen av Sandtorg kirke 1891-1933

Laurits må ha vært en engasjert mann. Han var bl.a en av pådriverne for å få bygd en egen kirke i Sørvik og satt i komitéen for planlegging av kirken. Kirken ble ikke bygd før tidlig på 1930-tallet, altså 40 år etter at Laurits døde. Som det står nederst på bildet over: 

Dessverre fikk ikke komitéen nyte godt av hans arbeide særlig lenge. 
Både han og kona døde nesten samtidig på slutten av året.

Han var også politisk engasjert og satt i kommunestyret for Trondenes.
Vi vet ikke hvor lenge han var representant, men i Tromsø Amtstidende 09.07.1892 står han iallfall oppført som "udtrædende Representant", et halvt år etter at han døde.

Her skulle jeg gjerne ha skrevet litt om Anne også, men henne har vi ikke funnet noe informasjon om. Dette gjenspeiler kanskje litt tiden de levde i der mennene hadde en sterk posisjon i samfunnet mens kvinnene var mer anonyme.

***

Ha en fin uke videre!
*Hilde*


1 kommentar:

  1. Veldig artig å vite sånne historier knytta til huset. Jeg har også erfaring med at det alltid er verre å finne informasjon om kvinnene. Vi får håpe det blir bedre for våre etterkommere. (",)(",)

    SvarSlett

Hei! Legg gjerne igjen en kommentar eller en hilsen. Det synes vi er kjempehyggelig :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ta gjerne en titt på dette