Men så har vi flere ting da... Som f.eks denne saken:
Dette røret i tre fant vi på kvisten i Halsebøstua.
Det er ca.30-35 cm i diameter og ca.1m langt. I den nedre enden (nærmest) skrår røret ca.45 grader.
Toppen er skjært ut med en avrundet kant og skrår ca.30-45 grader.
"113." står det på ene siden.
På andre siden står dette. Står det Hamnvik her kanskje?
For de som ikke er lokalkjent så ligger Hamnvik på Rolløya i Ibestad Kommune i Sør-Troms og har tidligere vært et sentralt handelssted i regionen.
Dette er nok kanskje den tingen vi virkelig har klødd oss mest i hodet av. Vi har ingen god forklaring på hva det kan ha vært. Har du? Vi tar veldig gjerne imot tips!
*Hilde*
Har ikke peiling på hva det er, men den så artig ut! Så moro det må være å lete frem sånne rariteter :)
SvarSlettAv de tingene du har vist så langt er det denne jeg har minst peiling på hva kan være. Men den ser jo veldig forseggjort ut, så det må jo ha vært noe viktig. Håper dere får noen nyttige tips hos andre.
SvarSlettJeg tror det er en lufteluke/ eller et avtrekk (finner ikke ordene). Vinkelen nederst ser ut til å passe på et tak. Men det kan godt hende at dette bare har vært en god ide om lufting fra do f.eks., og ikke blitt brukt. Det ser jo ikke akkurat slitt ut!
SvarSlettHvis du legger bildene inn på ibestad historielag sin side,kan kan kanskje noen der svare deg :)
SvarSlettJeg Tror det røret har vert brukt i forbindelse med taping av større seker med korn foreksempel da di to spikrene i enden fungerer som lås i andre enden har det antagelig vert tred over enn pose man kunne knyte over i enden og runt ringen.
SvarSlettTrerøret som er vist på bildet er en støpemal for ankerkyss til trebåter. Malen ble brukt for å forme i sand på støperiet - i dette tilfellet ankerklysset. At det står Hamnvik, har sin naturlige forklaring. I Hamnvik var det det på 1900-tallet det metallstøperi, og de utførte ulike oppgaver. De kunne støpe motordeler, halegatt, busgatt, pullert, rordeler samt en mengde andre ting. Verksteder og andre kunne sende maler eller modeller til dem og få det støpt.
SvarSlett